Vinkkejä 24 vvt lukujärjestyksen tekemiseen
Inklusiivisen valmistan opetuksen oppilaalla on 1.–2. luokilla 24 viikkotuntia ja 3.–6. luokilla 26 viikkotuntia opetusta. Viikkotunteja on siten yleensä enemmän kuin luokan muilla oppilailla. Oppilaan oppimista ja jaksamista tukevan lukujärjestyksen tekemiseen on useita erilaisia keinoja.
S2-tunnit
Oppilas osallistuu oman luokka-asteen S2-tunneille ja muille alkuopetuksen S2-tunneille.
Jakotunnit
Oppilas osallistuu molemmille jakotunneille. Jakotunnit voi hyödyntää vahvistavana lisäopetuksena, erityisesti, jos jakotunneilla on erityisopettaan, resurssiopettajan tai avustajan tukea.
Tukiopetus ja laaja-alaisen erityisopettajan resurssi
Tukiopetusta tai laaja-alaisen erityisopettajan resurssia voidaan palkittaa valmistavan opetuksen omaksi tunniksi. Lue esim. Snellmanin ala-asteen jatkuvasta tukiopetuksesta (linkki).
Oman äidinkielen ja katsomusaineiden tunnit
Oman äidinkielen tunnit kuuluvat oppilaan 24 tuntiin. Lisäksi hyödynnetään oman uskonnon tunnit, jos niitä on tarjolla ja jos oppilaan kielitaito on riittävä.
Palkittaminen
Palkittamalla ei välttämättä saada lisää tunteja oppilaan lukujärjestykseen, mutta se mahdollistaa erilaiset joustavat järjestelyt ja yhteistyön tekemisen rinnakkaisluokkien kanssa.
Siirtyminen perusopetukseen
Valmistavan opetuksen oppilas voi siirtyä perusopetukseen jo ennen kuin kokonainen vuosi tulee täyteen, mikäli hän pystyy seuraamaan perusopetusta. Lisäksi valmistavan opetuksen opetussuunnitelma edellyttää opetuksen integroimista perusopetukseen. Näin ollen oppilaan viikoittaista tuntimäärää voi valmistavan opetuksen edetessä tarkastella ja tarvittaessa määritellä lähemmäksi perusopetuksen tuntimäärää, mikäli tämä on oppilaan edun mukaista ja hän kykenee seuraamaan perusopetusta.